Na co zwrócić uwagę wybierając kawę do ekspresu?

Planujesz kupno kawy do ekspresu? Zastanawiasz się, która z nich idealnie nada się do
Twojego sprzętu? Zobacz, na co warto zwrócić uwagę przy wyborze idealnej kawy.

Kawa ziarnista – pierwszy krok do idealnego smaku


Bez względu na to, jakiego sprzętu do parzenia kawy używasz – wybierz kawę ziarnistą.
Dlaczego to aż tak istotne? Zmielenie kawy tuż przed samym parzeniem sprawia, że napój
ma głęboki smak i aromat. Większość ekspresów automatycznych dysponuje funkcją
mielenia ziaren. Jeśli w swojej kuchni posiadasz urządzenia, do których wsypuje się tylko i
wyłącznie zmieloną kawę, spróbuj zaopatrzyć się w podręczny młynek. Bogatą ofertę
młynków, zarówno ręcznych, jak i elektrycznych znajdziesz w internetowym sklepie Cafe Silesia. Kupując kawę ziarnistą, zwróć uwagę na to, jak jest świeża oraz ile dni minęło od
daty jej palenia. Za okres świeżości można uznać czas około trzech miesięcy.

Stopień palenia ziaren a wykorzystywany sprzęt


W procesie wypalania kawa zyskuje niepowtarzalny smak. Obróbka ziaren w wysokiej
temperaturze gwarantuje wydobycie olbrzymiej ilości związków odpowiadających za smak i
aromat. Palenie jasne, średnie i ciemne nadaje kawie zupełnie inne walory smakowe.
Palenie jasne – kawa posiada wysoki stopień kwasowości i cytrusowe nuty.
Palenie średnie – determinuje zrównoważony smak, bez dominacji jednego
aromatu.
Palenie ciemne – bardzo wyrazista kawa z nutami czekoladowymi i mocną
goryczką.
Jeśli używasz ekspresu ciśnieniowego – spróbuj wykorzystać ziarna średnio palone. Do
parzenia kawy przelewowej najlepszym wyborem będzie kawa jasno palona. Co więcej,
skup się na innych istotnych parametrach – odpowiedniej intensywności, kwasowości,
goryczce, słodyczy i dominujących nutach (owocowe, orzechowe, czekoladowe). Kawa do
ekspresu powinna smakować przede wszystkim Tobie, więc uwzględnij swoje własne
preferencje.
Arabika, Robusta czy mieszanki?
Wśród kawoszy i baristów trwa odwieczny spór o to, który z gatunków kawy jest najlepszy.
Jakie są podstawowe różnice w smaku? Arabika uchodzi za gatunek szlachetniejszy,
charakteryzujący się delikatnym smakiem. Osoby ceniące posmak goryczki i właściwości
pobudzające kawy powinny zdecydowanie wybrać robustę, która posiada więcej kofeiny.
Co z mieszankami? Jeśli lubisz unikalne kompozycje i znudził Ci się przewidywalny smak
w filiżance, to przełam rutynę, wybierając tę opcję. Decyzja co do gatunku kawy jest kwestią
bardzo indywidualną, dostosowaną zarówno do możliwości finansowych, jak i preferencji
smakowych.

Kawa do ekspresu – jaką wybrać?


Wybór kawy do ekspresu zależy m.in. od tego, z jakiego sprzętu korzystasz. W przypadku
ekspresu ciśnieniowego i przelewowego musisz zwrócić uwagę na procesy zachodzące już
w samej palarni, czyli na stopień palenia. Jeśli masz taką możliwość, zmiel kawę zawsze na
świeżo, aby nie traciła walorów aromatycznych. Pomyśl o tym, jakie smaki najbardziej lubisz
i testuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.