Przepis na obiad domowy

obiady domowe

Tradycyjny, polski, domowy obiad zazwyczaj kojarzy się z zupą i drugim daniem. Niedzielny rosół z makaronem własnej produkcji, schabowy, oprószone koperkiem ziemniaczki i mizeria, swoim aromatem przyciągają do stołu całą rodzinę, by przy wspólnej konsumpcji spędzić razem czas. To bez wątpienia miły obrazek, ale często zestawiając ze sobą pracę zawodową, wychowanie dzieci i jeszcze próbując znaleźć czas na hobby, nie starcza nam doby, by połączyć wszystkie pełnione funkcje. Nie każda z nas jest miłośniczką gotowania. Jednak warto od czasu do czasu polubić się z garnkami, by przygotować danie, które rozpieści  podniebienie i będzie źródłem zdrowych składników odżywczych. 

 

Zupa krem na start

 

Zupy to wartościowy posiłek. Możemy przygotować bulion w dużym garnku i przechowywać w lodówce, zawekować w słoiki lub zamrozić – to świetna oszczędność czasu. Wcześniej przygotowany wywar można wykorzystać jako podstawę do sporządzenia dań.

Dobrym pomysłem na szybki obiad jest zupa krem. Do jej sporządzenia możemy wykorzystać sezonowe warzywa. Głównym składnikiem, który wybrałam na pierwsze danie, jest cukinia. Ma niewiele kalorii, jest lekkostrawna, jej niski indeks glikemiczny przyciąga wszystkich, którym zależy na smukłej sylwetce. To nie wszystkie zalety kabaczka, posiada on szereg prozdrowotnych właściwości, a jego łagodny smak, dobrze współgra z dodatkami, tworząc smakowite danie. Warzywo jest popularne w naszym kraju, chętnie uprawiane i niedrogie. Ważnymi cechami jest to, że nie magazynuje metali ciężkich, odkwasza organizm i wspiera układ trawienia. Cukinia to jedno z pierwszych warzyw, które można wprowadzać do diety dzieci. 

 

Lista produktów (by przygotować litr zupy)

  • 0,5 l rosołu lub wywaru warzywnego,
  • 80 dag cukinii,
  • pół średniej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • dwie kromki chleba lub kawałek bułki, by zrobić grzanki, można użyć też groszku ptysiowego,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • pestki dyni lub słonecznik łuskany,
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa w proszku, curry, kurkuma.

 

Sposób przygotowania

Na małym ogniu, na patelni rozpuszczamy masło, zeszklimy na nim cebulę i podsmażymy pokrojony na drobno czosnek. Dorzucamy do tego pokrojoną cukinię i dusimy przez chwilę, aż zrobi się bardziej miękka. Studzimy i przekładamy do naczynia blendera, by wymiksować na gładką masę, którą dodamy do bulionu i razem zagotujemy. Na suchej patelni podgrzewamy grzanki, następnie prażymy ziarna dyni lub słonecznik. Zupę przyprawiamy według preferencji, przelewamy do miseczek, dodając kleks ze śmietany, odrobinę podprażonych ziarenek i grzanki. Smacznego! 

 

Danie jednogarnkowe

 

Zupa gotowa, a w tym samym czasie, na kuchence w jednym garnku pyrka danie, które jest idealnym przepisem dla wszystkich osób, które nie lubią zmywać naczyń. Tak naprawdę do jego przygotowania możesz użyć dowolnych składników, które akurat zalegają w Twojej lodówce. Możliwości jest wiele, ja tym razem zaprezentuję receptę na chłopski garnek, który nie wymaga wiele pracy. 

 

Lista produktów

  • 60 dag ziemniaków,
  • 05 l bulionu lub wywaru warzywnego,
  • 50 dag kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 40 dag pieczarek,
  • 1 papryka czerwona,
  • puszka pomidorów,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • papryka ostra, pieprz, sól, kumin

Sposób przygotowania

Ziemniaki kroimy na małe kawałki, zalewamy bulionem i gotujemy, aż będą półmiękkie. Dorzucamy do nich pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę w piórka, seler, pieczarki, pomidory z puszki i zgnieciony czosnek, dusimy, aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu należy przemieszać składniki i uzupełnić wodę, by nie przypalić dania. Pod koniec wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i doprawiamy potrawę do smaku. Smacznego! 

Nie trzeba kończyć kursów kulinarnych, by poradzić sobie z przygotowaniem przedstawionych wyżej przepisów, a i nie będą one wymagały od nas poświęcenia sporej ilości czasu. Zatem do dzieła, zróbmy razem smaczny obiad!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.